Ga naar de startpagina
start > nieuws
 

architectuurprijs!

AIA Architectuurprijs 2017: 3e prijs voor Heldoorn Ruedisulj voor het ontwerp van de uitbreiding Zorgcentrum Horizon te Broek op Langedijk

De manifestatie 'Bouwkunst in Langedijk' werd georganiseerd door Architectuur Informatiecentrum Alkmaar


ontdekking

Deze week werden wij benaderd door Cas Nachtzaam van Erfgoed Leiden en Omstreken , vanwege zijn ontdekking van twee 'Heldoorn-winkels' in Leiden, aan de Breestraat en de Botermarkt.

Wij constateerden een opvallende gelijkenis tussen Breestraat 175 te Leiden en Nieuwestad 104 te Leeuwarden. Kennelijk een succesontwerp van Heldoorn. Zuidergrachtswal 26 past ook in de serie.


optopping

Nog geen 5 jaar na de oplevering blijkt het Medisch Centrum Buitenhove al uit zijn voegen te barsten. Extra fysio-ruimtes en spreekkamers zijn nodig. Gelukkig is daar in het ontwerp al rekening mee gehouden. Dus de

uitvoering, met dezelfde aannemer en architect, zal net zo vlot verlopen als de oorspronkelijke bouw.


oplevering RSG

Na vijf maanden bouwen, en ongeveer een jaar na opdracht aan Heldoorn Ruedisulj Architecten is het nieuwe sportcomplex van RSG Tromp Meesters te Steenwijk opgeleverd.

Het gebouw is geheel gemetseld in 2 kleuren steen. Het bevat 3 gymzalen, 6 kleedruimtes en een multifunctionele ruimte.


Nieuwe opdracht

Het ontwerp voor 48 zorgwoningen te Oudorp (Magentazorg) is goedgekeurd door Welstand. Het DO is gereed en de aannemersselectie voor het bouwteam is gestart.


Bohemia aan de kust

Met op de achtergrond een strandwachthuisje van de helaas weinig bekende architect Ulrich Müther, te Binz, poseerde Bohemia voor de traditionele groepsfoto van de jaarlijkse architectuurexcursie.

De reis bracht ons in Poznan, Szczecin en Rügen.


RSG Tromp Meesters

Deze week begint de bouw van de nieuwe gymzalen van RSG Tromp Meesters te Steenwijk. Een duurzaam gebouw, energiezuinig, drie sportzalen, één multifunctionele zaal, 6 kleedruimtes, ruime bergingen.

Uitgevoerd in een mix van lichte en donkere baksteen. Adviseurs: Goudstikker de Vries, Sijperda-Hardy. Uitvoering: Groothuis Bouw en Vredeman installatietechniek. Oplevering mei 2016.


Hartje Amsterdam

In hartje Amsterdam, is de uitvoering begonnen van de herbouw (na brandschade) van het pand Rokin 8, een winkel met kantoor en daar boven 3 woonlagen. Hoofdaannemer is

Bouwbedrijf Wit Wognum.


prijs

Begin april won Hester Heldoorn, kleindochter van de oprichter van ons bureau, de Hendrik ten Hoevepriis. Deze wordt éénmaal per drie jaar uitgereikt door historische Vereniging Aed Levwerd, voor het verfraaien of

in oude staat herstellen van particuliere woningen in Leeuwarden. In dit geval het door ons bureau gerestaureerde woonhuis van G. Heldoorn aan de Molenstraat


Bohemia in Istanbul

Istanbul is de stad van architect Mimar Sinan, de Palladio van het Ottomaanse Rijk. Voor Bohemia een goede reden om de excursie van 2015 als thema Sinan en Istanbul mee te geven.

Maar de stad heeft ook bijzondere nieuwe architectuur, bijvoorbeeld van Emre Arolat. De groepsfoto is genomen in de Piyale Pasha moskee.


nieuwe gymzalen

Inmiddels is het definitief ontwerp voor de herbouw van de drie gymzalen voor RSG Tromp Meesters te Steenwijk gereed. Welstand heeft het plan positief beoordeeld. Na de zomer wordt de bouwaanvraag ingediend .


RSG Tromp Meesters

Heldoorn Ruedisulj heeft de architectenselectie voor de nieuwbouw van 3 gymzalen voor RSG Tromp Meesters te Steenwijk gewonnen. Het betreft de vervangende nieuwbouw voor de

3 zalen die in december door brand verloren zijn gegaan. De architectenselectie werd begeleid door BCN uit Drachten


Opening De Horizon

Pyrus communis 'Noordhollandse Suikerpeer', is de naam van de boom die ter gelegenheid van de opening van Zorgcentrum De Horizon te Broek op Langedijk door ons bureau samen met Haver Droeze aan het zorgcentrum werd

aangeboden. Op 29 januari werd deze vruchtdragende boom door directeur Henk Westerink in het bijzijn van de gevers geplant in de binnentuin van het complex.


Oplevering Horizon

De 2e fase van de vernieuwbouw van het zorgcentrum Horizon in Broek op Langedijk is nu ook opgeleverd. Naast zorgplaatsen is er nu ook ruimte voor dementerende ouderen.

Het bijgevoegde krantenartikel laat zien dat een klein huis toch groot kan zijn, zeker wanneer het om de kwaliteit van deze organisatie gaat. Mooi om daar ons steentje aan te mogen bijdragen.


tuinmeubels

Dat architecten creatief zijn in het ontwerpen van gebouwen en meubels, is genoegzaam bekend. Maar dat een architect ook met eigen handen kan maken wat hij heeft bedacht, is een goed bewaard

geheim. Niet elke architect kan dat, maar Wim-Jan Dijk wel. Zie de iroko tuinbank en -tafel. Onverwoestbaar, gaat een mensenleven mee, en zit koninklijk.


Ardagh DDE

Binnenkort wordt de productie gestart in de nieuwe DDE hal van Ardagh te Leeuwarden. Het oudste gedeelte van de voormalige 'blikfabriek' aan de Woudmansstraat is binnen 3 maanden omgetoverd tot een

ultramoderne food-gekwalificeerde bedrijfshal. De volgende fase, 'Nutrition' wordt inmiddels ook uitgevoerd, en zal begin augustus worden opgeleverd.


Stertil gereed

Eind mei had Stertil te Kootstertille open huis. Volgens directeur Ulbe Bijlsma markeert dit de voltooiing van het master-plan. Ons bureau heeft daar een klein steentje aan bijgedragen met het ontwerp van een nieuwe entree.

Het blokje is afgewerkt met gecoat glas in 'Stertil-rood'. Ook de entreehal binnen en de balie zijn vernieuwd.


Bohemia in Berlijn

25 jaar na de eerste excursie was Bohemia weer in Berlijn. Op de trap van de Alte Staatsgalerie is deze groepsfoto genomen. Bezocht werden: Chipperfield, Schinkel, Herzog Demeuron, Kollhoff, Zanderroth, Grüntuch

Ernst, Vago, Moore. En natuurlijk kregen wij een rondleiding door de Nederlandse Ambassade (Koolhaas). In de speciale jubileumgids o.a. een overzicht van alle tandoori's, hotels en groepsfoto's.


Horizon (update)

De bewoners zijn in de nieuwbouw van De Horizon getrokken. De verbouw van de bestaande bebouwing is in volle gang.


scholenbouwatlas

In de versie 2014 van de Scholenbouwatlas zijn 2 gebouwen voor primair onderwijs van ons bureau opgenomen. De Sint Radbodusschool in Dronrijp, en de Kon. Wilhelminaschool (II) in Leeuwarden.

De scholenbouwatlas is een hulpmiddel voor beslissers en opdrachtgevers in het onderwijs, bij de ontwikkeling van bouw- en verbouwplannen. www.scholenbouwatlas.nl


Valerius-Flats

Alweer onze derde opdracht voor een flatrenovatie, na de Antillenflat (galerijen en balkons), de Eikenflats (alleen galerijen), nu de zes Valeriusflats (alleen balkons). Onze opdrachtgever is Heijmans, voor

wooncorporatie Elkien. Ook bij dit project werken wij weer samen met Econstruct.


De Duim

De Droompot heeft de publieksprijs De Duim van Zorgbelang Fryslân niet gewonnen, ondanks de vele stemmen die er op waren uitgebracht. Wij blijven natuurlijk geloven in ons concept.

Onze stagiair heeft een korte animatie gemaakt.


Blokhuispoort

Samen met Adema Architecten uit Dokkum hebben wij in het kader van het project "De Nieuwe Rijkdom" een plan gemaakt voor de voormalige gevangenis Blokhuispoort.

Het plan bestaat uit een recreatiehaven op één van de binnenplaatsen en studentenhuisvesting bovenop het cellencomplex.


Stertil

Begin oktober is aannemer Kootstra Van der Veen begonnen met de verbouwing van de entree van Stertil te Kootstertille. De nieuwe entree wordt van rood glas.

De installaties worden verzorgd door Westermann Installaties. Vóór het einde van het jaar moet het geheel gereed zijn.


Eikenflats (update)

De tweede van de drie Eikenflats wordt inmiddels aangepakt door aannemer Heijmans. Van de eerste is goed te zien hoe het geworden is.