skip to Main Content

Locatie: Leeuwarden
Opdrachtgever: Koopmans Koninklijke Meelfabrieken
Oppervlakte: 3000 m2
Opgeleverd: 2006


In het kader van een meerjarig investeringsprogramma heeft Koopmans Meel de molencapaciteit van het fabriekscomplex uitgebreid en een nieuwe speciaalreiniging toegevoegd.

Deze nieuwe installaties konden alleen gerealiseerd worden, als enkele bestaande gebouwen gesloopt werden. In de zo vrijgekomen ruimte kon een nieuw, 30 meter hoog en acht verdiepingen tellend gebouw gerealiseerd worden, dat t.o.v. de bestaande gevelwand enkele meters naar voren springt.

eenvoudig en robuust geheel

Om het nieuwe gebouw goed te laten passen in de lange gevel aan het Nieuwe Kanaal, is een totaalontwerp gemaakt voor de kleurstelling van het gehele complex. Het aantal kleuren is beperkt tot twee grijzen, gecombineerd met enkele gele accenten. Zo ontstaat een eenvoudig en robuust geheel met maximale zeggingskracht.

Omdat van bestaande funderingen gebruikt werd gemaakt, moest het gewicht van het gebouw beperkt worden. Daarom is voor een staal-constructie met staalplaatbetonvloeren gekozen. Vrijwel alle wanden zijn in lichte sandwichconstructies uitgevoerd.

In de detaillering van het werk is rekening gehouden met de strenge HACCP-eisen die voor de voedingsmiddelenindustrie gelden.