skip to Main Content

Locatie: Groningen
Opdrachtgever: Hanzehogeschool
Oppervlakte: 11.600 m2
Opgeleverd: 2012

De Marie Kamphuisborg, op het Zernike Complex aan de noordrand van Groningen gebouwd als huisvesting voor de nieuwe lerarenopleiding Ubbo Emmius, was in 2008 toe aan een grondige opwaardering. Aanleiding voor deze operatie was een door ICS verricht onderzoek naar gebruikerservaringen.

De te verbeteren punten waren o.a.: het slechte binnenklimaat, de gehorigheid, de dichtgeslibde middengebieden, de vele inpandige ruimtes zonder daglicht of uitzicht, en de slechte oriëntatie. Later is daar nog de vraag bijgekomen om het Facilitair Bedrijf en de afdeling Vastgoed in één van de vleugels te huisvesten.
Het bestaande gebouw, naar een ontwerp van Pinot en Van der Stoep uit 1970, is opgezet volgens het ‘structuralistische’ principe en is opgebouwd uit in het werk gestorte paddenstoelvloeren op een kolommenraster van 6,5 x 6,5 m. De achthoekige kolommen maken zowel haakse als 45° aansluitingen mogelijk.
Deze flexibele structuur, in combinatie met de ruime verdiepingshoogte, is de redding van het gebouw geweest. Zij maakte het mogelijk dat op eenvoudige wijze indelingen aangepast konden worden, dichte wanden vervangen konden worden door glaspuien, en dat er ruimte was voor extra klimaat-technische voorzieningen boven de plafonds.

zicht, licht en lucht

Zicht, licht en lucht zijn de drie leidmotieven voor de aanpak geweest. De dichtgegroeide middengebieden zijn weer opengemaakt, en met nieuwe glaswanden rondom afgescheiden van de omliggende kantoren, projectruimtes en lokalen. Zo ontstond diepere daglichttoetreding, meer uitzicht en betere oriëntatie. De middengebieden zijn licht en kleurrijk en multifunctioneel: verkeersruimte, overlegruimte, koffie- en lunchruimte, kopieerruimte, bergruimte, etc. Met enkele vaste elementen, zoals een keukenblok of vaste bank, is ruimtelijke geleding aangebracht. Hier en daar is de interne routing vereenvoudigd en verduidelijkt.

Aan de buitenkant valt direct de nieuwe hoofdentree op: de lage donkere luifel is vervangen door een geheel glazen dubbelhoge entreepui met tourniquet. De verticale houten gevelbetimmering is vervangen door een levendig patroon van volkern beplating in twee tinten grijsblauw. Samen met de licht geschilderde kozijnen en de bestaande betonsteen, is een geheel uit grijstinten opgebouwd gebouw ontstaan.