skip to Main Content

Locatie: Steenwijk
Opdrachtgever: Gereformeerde Kerk (vrijgemaakt)
Oppervlakte: 650 m2
Opgeleverd: 

De Gereformeerde Kerk vrijgemaakt in Steenwijk heeft vanwege allerlei activiteiten behoefte aan extra zaalruimte.
Op doordeweekse dagen is er vraag naar vergaderruimte en zondags is er behoefte aan opvang van de jongste gemeenteleden.
Omdat er buiten de muren van deze oude kerk uit 1425 geen ruimte is om uit te kunnen breiden is door ons een studie gedaan naar een mogelijke herinrichting van de kerk binnen de muren.

Het ontwerp voorziet in een balkon in één van de zijbeuken van de kerkzaal (tegenover de huidige kansel) en biedt plaats aan ca. 130 personen.

monumentaal kerkgebouw

De extra zaalruimte wordt gelijkvloers gerealiseerd in het koor. Op een deel van de zaalruimte worden zitplaatsen gerealiseerd. In de vloer boven de zalen is een glasstrook aangebracht, zodat daglicht via de koorramen binnenkomt in de zalen.

De zaalruimte is vanuit de consistorie bereikbaar.

In het ontwerp wordt het liturgisch centrum tegenover het balkon geplaatst en worden de zitplaatsen rondom dit nieuwe liturgisch centrum gegroepeerd. Het plan biedt ruimte aan 475 personen.

Voordeel van het plan is, dat het gefaseerd kan worden uitgevoerd. Zo kunnen bijvoorbeeld eerst de zalen gerealiseerd worden en het balkon in een later stadium.

Ook respecteert dit plan het oorspronkelijke karakter van het monumentale kerkgebouw.