skip to Main Content

Locatie: Leeuwarden
Opdrachtgever: Stichting Old Burger Weeshuis
Oppervlakte: 1250 m2
Opgeleverd: 2000

Het enige niet-winkelpand aan de Nieuwestad, een voormalige 18e-eeuwse patriciërswoning, is in 2000 verbouwd en uitgebreid tot huisvesting van het NIDO (Nationaal Initiatief Duurzame Ontwikkeling), naar een ontwerp van ZooM Interior Architecture & Consultancy BNI uit Rotterdam.

Tegelijk met deze herbestemming zijn de stijlkamers op de begane grond in oude luister hersteld.

De grote tuin aan het Ruiterskwartier, met het bijzondere gietijzeren hek, is weer ingericht als stijltuin.

Black Box

De uitbreiding aan de statige tuingevel op het zuiden heeft de vorm gekregen van een eenvoudige zwarte, met leisteen beklede doos, een ‘Black Box’. Door het sterke contrast tussen de oude gemetselde gevel met zijn regelmatige raamverdeling en de strakke zwarte doos met de schijnbaar willekeurige geplaatste lichtopeningen, zijn oud en nieuw geheel in hun waarde gelaten.

De binnenkant van het oude pand is bij de verbouwing tot de basisstructuur gestript en daarna weer opgebouwd tot een modern kantoorpand met alle bijbehorende technische voorzieningen op het gebied van binnenklimaat, sanitair, communicatie, etc.
De verschillende ruimtes binnen hebben elk een geheel eigen sfeer gekregen.