skip to Main Content

Locatie: Beek-Ubbergen
Opdrachtgever: Oosterpoort Wooncombinatie
Oppervlakte: 1250 m2
Opgeleverd: 2011

Het voormalige verenigingsgebouw van de parochie te Beek, plaatselijk bekend onder de naam ‘De Vluchtheuvel’, is herbestemd en uitgebreid tot een 3-laags woongebouw met 12 drie- kamer-appartementen, in grootte variërend van 67 m² tot 82 m². Doelgroepen: starters en cliënten van het nabijgelegen doofblindeninstituut Kalorama.

Het oorspronkelijk 19e-eeuwse gebouw van rode baksteen, met o.a. een gymzaal en een toneelruimte, is van binnen geheel gestript en daarna voorzien van een indeling met twee nieuwe appartementen per bouwlaag.
In de uitbreiding bevinden zich de overige zes appartementen, het nieuwe hoofdtrappenhuis en de nieuwe lift.

duurzaam hergebruik

De oorspronkelijke naam ‘Patronaat St. Antonius’ is weer zichtbaar gemaakt in de oude voorgevel.

De gevels zijn voorzien van nieuwe kozijnen. Herstelde geveldelen zijn wit gepleisterd, gelijk aan de uitbreiding. Hierdoor is, naast het duidelijke contrast, ook de samenhang tussen oud en nieuw goed afleesbaar.

Een voorbeeld van duurzaam hergebruik van cultureel erfgoed in de provincie Gelderland.