skip to Main Content

[ Galerijen en balkons Antillenflat ]

Locatie: Leeuwarden
Opdrachtgever: WoonFriesland
Oppervlakte: 1800 m2
Opgeleverd: 2011

Op 23 mei 2011 stortte een deel van de betonnen galerij van de Antillenflat naar beneden. Uit nader onderzoek bleek, dat de betonconstructie van alle galerijen en balkons vervangen moest worden.

Ondanks deze constructieve problemen was het zaak bij het ontwerp van de nieuwe galerijen en balkons toch het oorspronkelijke karakter van dit flatgebouw te behouden. De Antillenflat had namelijk niet lang daarvoor de status van een beschermd gemeentelijk monument gekregen.

maisonnettes Van der Broek en Bakema

De flat, in 1966 gebouwd naar een ontwerp van Van der Broek en Bakema, vertegenwoordigt een bijzonder gebouwtype door de stapeling van woningen in twee lagen (maisonnettes).

Kenmerkend voor de oorspronkelijke gevels is de horizontale witte belijning van de galerijvloeren en balustrades. Om deze karakteristiek te behouden is de nieuw toegevoegde verticale staalconstructie antracietkleurig uitgevoerd. Deze valt daardoor enigszins weg tegen de achtergrond van het metselwerk. De balkons en galerijen zijn in wit beton uitgevoerd, de balustrades zijn wit gemoffeld.