skip to Main Content

Locatie: Oostmahorn
Opdrachtgever: Particulier
Oppervlakte: 265 m2
Opgeleverd: 2018


Het gebouw was oorspronkelijk in gebruik van de Koninklijke Noord Hollandse Redding Maatschappij. De letters bovenin het midden van de gevel refereren daar nog aan. De reddingboot en de paarden stonden op de begane grond en er was een zolder onder de langs-kap.


Later heeft men de zolder vervangen door een bovenverdieping voor het personeel van de reddingmaatschappij; daar kon men overnachten wanneer men dienst had. Op het dak staat een vernieuwd prieeltje als uitkijkpost om, over de dijk, schepen in nood te kunnen waarnemen.


Het gebouw verloor later zijn functie en is toen verbouwd tot drie individuele woningen.
De middelste woning was in bezit van onze opdrachtgever die in de gelegenheid kwam om de naastgelegen woning erbij te kopen.
Zo ontstond de vraag om van twee afzonderlijke woningen één woning te maken met respect voor het karakter van dit unieke pand.

Van 2 naar 1 en van 3 naar 2


Door een grote doorbraak, over de volle hoogte, is een ruime hal ontstaan in het midden van het gebouw, waar alle vertrekken op uit komen. Direct daglicht van het dak-prieeltje valt nu tot op de begane grond. De verschillende vertrekken kregen ieder een eigen sfeer, passend bij het karakter van het oude pand.


De oorspronkelijke voordeur van de middelste woning is door de nieuwe indeling niet meer nodig en vervangen door een raam. Dit raam heeft een terug-liggende metselwerk borstwering, verwijzend naar het vroegere gebruik. Zo is de huidige gevel weer symmetrisch; van 3 naar 2.


In 1927 is de eerste reddingboot de Insulinde door de NZHRM in gebruik genomen. Een glas in loodraam met een afbeelding van dat schip is nu als bovenlicht in de nieuwe entree geplaatst.
Alle slechte kozijnen zijn vervangen en waar nodig zijn er nieuwe kozijnen bijgeplaatst.
Door de sloop van een lelijk aanbouwtje aan de zijkant, heeft het pand nu weer een heldere vorm en een stoere uitstraling.